Toplu yemek hizmeti, işletmelerin ya da personellerin gereksim duyduğu yemeklerin catering firmaları tarafından üretilmesidir. Son zamanlarda da toplu yemek hizmeti gelişim gösterir. Aynı zamanda yaygınlık kazanmakta ve gelişimini sürdürmektedir. Toplu yemek hizmeti yaygın olarak catering hizmeti diye bilinir.
Toplu yemek hizmeti, büyük ya da küçük fark etmeksizin şirketlerde çalışan personellerin yemek ihtiyacını gideren bir hizmettir. Aynı zamanda toplu organizasyonlar ya da etkinliklerde yemeklerin hazırlanıp sunulmasını sağlayan bir hizmettir. Günümüzde bu hizmetten yararlanan pek çok işletme ve organizasyona ev sahipliği yapan kişiler vardır. Bu sayı her geçen gün artış göstermektedir.
Toplu yemek hizmetinin tercih edilmesinin pek çok nedeni vardır. Bunlardan birincisi, işletmelerin bünyesinde çalışan kişilerin günlük yemek ihtiyaçlarını gidermesi gerekir ve bu nedenle işletmeler çalışanlarına gün içinde yemek hizmeti vermek mecburiyetindedir. Bu hizmeti kendi bünyelerinde vermek istemeyen işletmeler catering firmaları ile anlaşarak çalışanlarına toplu yemek hizmeti sunar. Buradaki amaç ekonomik olarak avantaj sağlamak ve yemek hizmeti ile birebir ilgilenmemektir. Bu sayede işletmeler süreci işine yetkin catering firmasına bırakarak hem iyi bir hizmet almış olu hem de vaktini asıl işine yoğunlaştırır.
Etkinlik ya da organizasyon düzenleyen kişiler de yemek hizmeti olarak toplu yemek hizmetini tercih eder. Bunun en büyük sebebi kısa süre içerisinde sayıca fazla kişiye kaliteli ve lezzetli yemek hizmetinin sunulmasıdır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri anlaşma yapılacak olan catering firması deneyimli olması ve müşterisine kaliteli hizmet vermek için gereken özverili çalışmayı bünyesinde barındırması gerekir.
Toplu yemek hizmeti maliyeti oldukça azdır. Bunun en büyük nedeni ise yemeklerde kullanılan malzemelerin toplu bir şekilde satın alınmasıdır. İşletmelerde, catering şirketi tarafından sağlanan bu avantaj sebebi ile yemek hizmetlerini kendi bünyelerinde halletmek yerine dışarıdan hazır yemek hizmeti almayı tercih ederler. Toplu yemek hizmetlerinin maliyeti düşük olmasının yanında işletmelerin her gün yemek olarak neyin hazırlanacağı ya da yemeklerin hazırlanması ve sunulması gibi uzun ve zorlu süreçler ile uğraşmaktan kurtarması ile de tercih sebebi olur.
Toplu yemek hizmeti, maliyeti ile işletmelere ve etkinliklere ev sahipliği yapan kişilere avantaj sağlamasına ek olarak yemek hizmeti ile ilgilenecek çalışanların alınmaması ile de ekonomik olarak avantaj sağlar. Hem maliyetinin düşük olması hem de ekonomik avantajları ile catering şirketi birçok kişinin toplu yemek hizmetine yönelmesine sebep olur.
Sonuç olarak yemek şirketleri günümüzde birçok kişiye toplu yemek hizmeti sunar. Ayrıca sağladığı ekonomik avantajları ve düşük maliyetleri ile de her geçen gün toplu yemek hizmetini tercih eden kişi sayısı artış gösterir. Bu da yemek şirketlerinin her geçen gün daha fazla kişiye yemek hizmeti sunması anlamına gelir.