Toplu yemek firması şirketlere ya da kişilere yemek hizmeti sunan firmalardır. Yemek firması toplu bir hizmet sunduğundan sayıca çok kişiye hizmetlerini ulaştırır. Bu nedenle özellikle şirketlere, fabrikalara, hastanelere ve büyük organizasyonlara tabldot hizmeti verir. Bu durumun belirleyici özelliği de hizmet alacak kişi sayısının çok olmasıdır.
Toplu yemek firması, dışarıdan yemek hizmeti almak isteyenlere çeşitli menüleri ve hizmetleri ile gereksinimlerini karşılayan firmalardır. Hizmetlerini sunmadan önce müşterileri ile iletişime geçer ve ne tür bir hizmet almak istediğini, beklentilerinin neler olduğunu öğrenir. Bu şekildeki bir yaklaşım ile yemek firması müşterisinin ne istediğini öğrenir ve ona göre hizmetlerini şekillendirir. Sonucunda da müşteri beklentisi karşılanmış olunur ve müşteri memnuniyeti sağlanmış olunur.
Toplu yemek firması çeşitli hizmetler sunar. Başta tabldot olmak üzere, yerinde yemek hizmeti, taşımalı yemek hizmeti ve çeşitli ikramlıkların ya da atıştırmalık hazırlandığı yemek hizmetleri sunar. Bu hizmetler de müşterinin portföyüne ve isteklerine göre belirlenir. Bu aşamada önemli olan da müşterinin ne istediğini iyi bir şekilde anlamak ve müşterinin portföyünü detaylı olarak analiz edebilmektir. Daha sonrasında da sunulacak hizmetlerin uzmanlar eşliğinde planlanıp müşteriye ulaştırılacağı şekilde hazırlanmasını sağlamaktır.
Toplu yemek firması seçimi oldukça önemli bir konudur. Gün içerisinde tüketilen besinler insan sağlığını etkilediğinden yemek hizmetinin özenli bir şekilde sunulması gerekir. Bu özenli çalışmayı da her catering firması kaliteli ve detaylı bir şekilde yapmadığından hizmet alacak kişilerin seçimlerini iyi bir şekilde yapması gerekir. Bunun içinde detaylı bir araştırma, rakipler ile karşılaştırma ve beklentiler ile hizmetin uyumuna bakılması gerekir.
Yemek firması seçiminde bilinmesi gereken en temel husus maliyetin tek başına dikkate alınması gereken husus olmadığıdır. Hizmet almadan önce sadece bütçeyi değerlendirmek büyük bir hata olur ve kişiler kalitesiz bir hizmet alma durumu ile yüz yüze kalabilir. Bu nedenle catering hizmetinin fiyatlandırmasına ek olarak ne tür hizmetler sunulduğu, bu sunulan hizmetlerin hizmet alacak kişi için uygunluğu, standartlara uygun yemek hazırlıklarının yapıldığı, uzmanlar ile çalışıldığı, zamanında hizmetin müşteriye ulaştırıldığı vb. etmenler seçimlerde önemli bir husus olup bakılmadan karar verilmemesi gerekir.
Toplu yemek firmasında kaliteli hizmet müşteri memnuniyeti ve müşterinin sağlığı için önemlidir. Bu nedenle catering şirketi kaliteli hizmet sunarak müşterisinin memnuniyetini sağlaması ve sağlığını koruması gerekir. Aksi takdirde zorlu rekabet ortamından dolayı catering şirketleri arasında yerini alamaz ve müşterileri uzun soluklu çalışamaz.
Kısacası yemek şirketi iyi bir hizmet sunabilmek ve müşterileri ile devamlı bir çalışma gerçekleştirmek için sunduğu yemek hizmetlerini kaliteli hale getirmeli ve bunun için devamlı bir çalışma yapmalıdır.