Toplu beslenme kuralları özellikle son birkaç yıldır tüm dünyada etkisini gösteren bulaşıcı hastalıkların artması ve birçok kişinin sağlığını olumsuz etkilemesi ile önemini artırmıştır. Toplu bir ortamda çok fazla kişi ile catering firmaları veya diğer yemek hizmeti veren firmalar tarafından hazırlanan yiyeceklerle beslenmektir. Bulaşıcı hastalıkların baş göstermesi ve artması ile toplu beslenme kurallarına uymanın önemi artmıştır.
Geçmişten günümüze toplu yemek hizmeti veren tabldot firmalarının önemi artmış ve bu hizmetlerden yararlanan kişi ve işletme sayısı da artış göstermiştir. Bunun en büyük nedeni ise çalışan kişi sayısının her geçen gün artış göstermesi ve çok fazla işletmenin olmasıdır. Hem çalışanlar hem de işletme sahipleri ekonomik ve diğer avantajlardan dolayı sıklıkla yemek şirketleri ile anlaşmayı tercih eder. Bu hizmeti bireysel olarak alabileceğiniz gibi toplu bir organizasyon ya da kurum için de tercih edebilirsiniz. Bu noktada sadece dikkat edilmesi gereken toplu bir organizasyon için tercih edilecekse toplu beslenme kurallarına uygun bir şekilde hizmetin sunulduğundan emin olmaktır.
Toplu beslenmenin yapılacağı alanda ya da yemeklerin hazırlanacağı alanda dikkat edilmesi gereken unsurlar;
Toplu beslenme kurallarına uygun biçimde hazırlanan yemekler ve yemeğin tüketileceği alan insanların daha az riskle karşılaşmasına ve yaşanabilecek olumsuzlukların minimize edilmesine yardımcı olur. Bu bakımdan kurallara uygun hizmet verilmelidir.
Yemek firmaları toplu yemek hizmeti sunar. Bu hizmeti müşterisinin talebine bağlı olarak ya yerinde ya da taşımalı hizmet olarak verir. Hangi tür hizmeti sunarsa sunsun catering yemek şirketleri toplu beslenme kurallarına uygun şekilde hizmet vermeli ve düzenli olarak kontrol ederek olası sorunların ilerlemeden aksiyonunu almalıdır. Aksi halde hizmet alan kişilerde sağlık sorunları baş gösterebilir ve bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına neden olabilir. Bu noktada yemek şirketlerine çok iş düşse de hizmet alacak kişilere de büyük oranda iş düşmektedir. Hizmet alacağınız yemek firmasını mutlaka iyi bir şekilde incelemeli ve hemen karar vermemelisiniz.
Toplu beslenme kurallarında hijyen büyük bir alana sahiptir. Gerek yemek şirketi bünyesinde çalışan personelin kişisel hijyeni gerekse yiyeceklerin yenildiği alanın hijyeni önemli olmaktadır. Eğer hijyen kurallarına uygun bir biçimde yemekler hazırlanmaz ve sunulmazsa hizmetten yararlanan herkesin hasta olma olasılığı artar. Başta gıda zehirlenmesi olmak üzere birçok hastalık baş gösterebilir.
Sonuç olarak toplu beslenme yapısında hem yemek firmasına hem de hizmet alacak kişilere önemli roller düşmektedir.