Catering işinin kârlı olup olmaması, şirketin büyük kazançlar elde etmesi aslında hizmet verdiği kitleye ve kişi sayısına bağlıdır. Yani bir catering şirketi ne kadar çok kişiye ulaşır ve hizmetlerini sunarsa o kadar gelir elde eder. Bu bakımdan yemek şirketlerinin hedeflediği bir nokta da çok daha fazla kişiye ulaşmak ve müşterilerinin hizmet alımını sürdürmesini sağlamaktır.
Eğer catering hizmeti vermeyi amaçlıyorsanız ya da halihazırda bu tür bir hizmet veriyorsanız gün sonunda elde ettiğiniz gelirin maliyetlerinizin çok daha üstünde olmasını istersiniz. Bu aradaki farkın yani kârın fazla olması için de yapılması gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar;
Yukarıda listelenen tüm unsurlar temelde müşteri kazanımı ve dolaylı olarak da kâr elde etmenin yöntemleridir. Yemek şirketi olarak müşteri kazanmanın ötesinde mevcut müşterilerinize en iyi deneyimi yaşatmayı amaç edinmelisiniz. İyi bir deneyim sağlayarak organik bir reklam sağlayarak herhangi bir şey yapmadan da müşteri kazanabilirsiniz.
Catering hizmeti veren sayıca çok firma olsa dahi yapmanız gereken en iyisi olmaktır. Eğer kaliteniz, yemeklerinizin lezzeti ve sunumu ön plana çıkacak bir seviyede ise çok daha fazla müşteri kazanabilirsiniz. Üstelik bunun için çok da çabalamanıza gerek kalmaz.
Her sektörde olduğu gibi catering sektöründe de başarıyı yakalayan tabldot yemek şirketleri çok daha fazla kazanmakta ve böylece kâr elde etmektedirler. Yeni bir şirket iseniz ya da nasıl daha fazla kazanırım diyorsanız yapmanız gereken bu sektörde başarılı olmuş firmaları analiz etmektir. Analizinize göre de şirketinizin mevcut durumunu kıyaslamalı, eksiklikleri tespit ederek gidermelisiniz.
Sektörden bağımsız ne iş yapılıyor olursa olsun kâr elde etmenin bir yolu da maliyetleri azaltmaktır. Ancak yemek sektörü çok hassas olduğundan sırf daha fazla kazanç elde etmek için sağlıksız ortamlarda, kalitesiz ürünlerle yemek hazırlamamak gerekir. Aksi halde çok daha büyük problemler baş gösterir ve gün sonunda kazanç elde edilemeyeceği gibi geri dönülemeyecek şekilde müşteri kaybı yaşanır.
Catering hizmeti yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de catering işinin kârlı olup olmadığıdır. Catering işi aslında kurallarına uygun yapıldığında ve sektörde belli bir konuma gelindiğinde oldukça kârlı bir hizmettir. Bu nedenle doğru fizibilite ile işin ayrıntılarına sahip olabilir, nasıl bir kâr elde edeceğiniz konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz.
Catering işi yapmak isteyen ve maliyetlerinin ne olacağını merak edenler için bilinmesi gereken en önemli şey kurulum maliyetlerinin çok değişken olmasıdır. Şöyleki catering işi yapacak kişinin; firmanın lokasyonunu, aşçı ve servis elemanı, malzemelerin alımı ve aslında hizmetin kalitesi ile birlikte nasıl bir şekilde hizmet sunacağı maliyetin belirlenmesinde rol oynamaktadır.
Maliyet aslında kişiden kişiye de değişebilecek bir durum olduğundan tek bir çeşit yemek hizmeti mi verilecek ya da birden fazla yemek hizmet türü mü sunulacak öncesinde kararlaştırmak gerekir. Çünkü her hizmet türünün kendi içinde ayrı maliyeti olacak olup, catering işindeki kârı da etkileyecektir.
Catering işinin maliyet kalemlerinden biri de aslında özgünlük oluşturabilecek ve kaliteli yemek hizmeti sunmak için en iyisini sunacak gelişime açık bir konsept belirlemek. Gıda sektörü hijyen ve temizlik bakımından önemli bir konu olduğundan standartlara göre üretilmesi ve çok fazla bu sektörde hizmet veren firmalardan ayrışmak için gelişime açık olması gerekir. Hem standartlara uygun hem de yenilikçi gelişime, açık bir sistemle hizmet vermek için de ekstra maliyet kalemi oluşmaktadır.
Catering işi yapacak kişilerin yemek üretimini yapacağı alanı özenle seçmesi gerekir. Öncelikle alanın büyük olması ve çok fazla kişiye yemek yapabilecek donanımları içeride muhafaza edebilmesi gerekir. Büyük bir alan yer bulmak da hem zor olmakta hem de maliyeti artırmaktadır.
Lokasyon müşterilere ulaşmayı kolaylaştıran faktörlerden biridir. Bu nedenle lokasyonu iyi seçmek çok önemlidir. Ayrıca lokasyon çevredeki müşterilere ulaşma, hizmetleri zamanında müşterilere yetiştirme konusunda da önemli bir unsur olmaktadır.
Müşteriye daha kolay ulaşma hem maliyetin azalmasına hem de müşteri memnuniyetini artırmaya yani bir noktada daha iyi kazanç elde etmeye katkı sağlamaktadır.
Catering işini; yemek sektöründe yetkin olduğunuzu düşünüyorsanız ve sektördeki yenilikleri takip ediyorsanız tercih edebilirsiniz. Gıda sektörü insan olduğu sürece var olacak olan bir sektör olduğundan tercih edilebilir. Ancak diğer yemek şirketleri arasından ayrışmak gerekir. Aksi halde tercih edilme durumunuz azalabilir ve müşteri kazanamayabilirsiniz.
Ciddi bir sermaye gerektiren ve çeşitli kollardan maliyetleri bulunan tabldot işi için doğru ve ayrıntılı bir fizibilite çalışması yapmak gerekir. Fizibilite çalışmasına göre ve genel sektördeki analiz sonuçlarına göre sektörde var olup olmamanız gerektiği konusunda kolay bir şekilde fikir yürütebilirsiniz.
Catering işi doğru bir planlama üzerine kurulursa kârlı bir iş olmaktadır. Doğru planlama ve kaliteli hizmetin buluştuğu noktada yemek şirketleri pek çok kişiye ulaşabileceğinden elde ettiği gelir giderlerini çok rahat bir şekilde karşılayacak ve geriye fazla miktarda kâr kalacaktır.
Catering işi kurmayı düşünenler için en önemli soru catering işinin kârlı olup olmadığıdır. Yemek şirketi kuracaksanız bilmeniz gereken verdiğiniz hizmetin özgün ve kaliteli olmasıdır. Sıradan bir tabldot hizmeti vererek ön plana çıkmak çok daha zor olacağından ve müşteri portföyünüzü genişletmek bir noktada daha zorlu olabileceğinden elde edeceğiniz kâr da ya çok az olacak ya da kâr elde edemeyeceksiniz. Bu nedenle yapılması gereken hizmetinizin kapsamını genişletmek ve hizmetinizi en iyi noktalara taşımaktır. Böylece çok daha geniş kitlelere ulaşabilir ve müşteri kazanabilirsiniz.
Catering işinde başarıya ulaşmak için yapılması gereken ve dikkate alınması gereken hususlar vardır. Bunlar;
Yukarıda sıralanan tüm hususlar yemek şirketleri arasında özelleşmenize ve en iyisi olmanıza yardımcı olacak temel özelliklerdir. Bu özellikleri sağlamak ve özgünlük konusunda fark yaratmak daha iyi bir performans yakalamanıza sebep olacaktır. Dolayısıyla da daha fazla müşteri kazanımı ve kâr elde etme olacaktır.
Catering işinde veya başka bir iş yaptığınızda fark etmeksiniz giderlerinizin gelirinizin altında olmalı ki kâr elde edebilesiniz. Bu da aslında gelirinizi artırmakla mümkündür. Ancak çoğu kimse giderleri kısmayı ve bu noktada kalitedem ödün vermeyi tercih eder. Bu ise yapılacak en yanlış karardır. Özellikle yemek sektöründe kaliteden ödün vermek, hizmetin ve müşteri deneyiminin kötüye gitmesi uzun vadede kazanç yerine kayıplara yol açar. Gün sonunda da kâr elde etmek yerine zarar edilmiş olunur.
Kârınızı analiz etmek için aylık olarak gelir ve giderlerinizi hesaplamak, aradaki farkı belirleyerek netleştirmek gerekir. Düzenli olarak hesaplamalar yapılarak dönemsel, aylık vb. kârınızı belirleyebilirsiniz. Bu konuda uzmanlardan destek alarak da hem giderleriniz hem de gelirleriniz konusunda profesyonel bir şekilde analiz de gerçekleştirebilirsiniz.
Yemek sektörü her zaman talep gören ve bir noktada ihtiyaç duyulan bir hizmet alanıdır. Bu sebeple başarıyı tutturduktan sonra kâr elde etmek ve sürdürebilir kılmak çok olağan bir durumdur. Bunun için ise standart hizmetlere ek farklı lezzetler sunmak ve işinin en iyisini yapmak catering firmasını ön plana çıkaracağı için odak noktası bu biçimde olmalıdır.
Kısacası kârlı bir catering hizmeti için özgün, kaliteli ve iyi bir yemek hizmeti sunmak gereki