Catering firmalarında mutfak düzeni hizmet alan kişilerin sağlığı için oldukça önemli bir husustur. Özellikle düzenli ve tertipli bir mutfakta yemek üretimi hem çalışanların daha rahat çalışmasına hem de sürecin sistematik olarak işlemesine olanak tanır. Bu nedenle kişilerin sağlığının korunmasına ek olarak yemek hizmeti sürecinin de düzenli bir şekilde ilerlemesi ve herhangi bir sorunun yaşanmaması için mutfak düzeni catering firmaları için dikkate alınması gereken bir konudur.
Catering firmaları kısa bir süre içerisinde sayıca fazla kişiye yemek hizmeti vermektedir. Bunun içinde hem mutfak düzeninin sağlanması hem de yemek hizmeti sürecinin belirli bir sistematikte ilerlemesi gerekir. Aksi halde müşteriye kaliteli bir hizmet sunulmamış olunur.
Catering firmalarında mutfak düzenin önemli olmasının pek çok sebebi vardır. Bunlar: düzenli bir mutfakta çalışan personeller daha iyi çalışma sergilemesi, mutfakta görevli personellerin güvenli çalışma ortamında faaliyet göstermesi ve herhangi bir kaza olayının meydana gelmesinin engellenmesi, düzenli bir ortamda yemeklerin daha kısa sürede hazırlanması, sürecin daha etkin kullanılması vb. birçok unsuru etkiler. Bu etkileri ile mutfak düzeni catering firması için dikkate alınması gereken bir kavramdır.
Mutfak düzeni olan bir catering firmasında yemekler daha kısa sürede hazırlanabileceğinden yemek hizmetinin müşteriye kısa sürede ulaşması ve beraberinde de müşteri memnuniyetinin artması sağlanmış olunur. Bu nedenle müşteriye tam zamanında ulaşım sağlayabilmek ve yemeklerin tam zamanında hazırlanabilmesi için mutfak düzeni önemli bir husustur.
Catering firmalarında mutfak düzenini sağlamak için belli başlı unsurları dikkate almak gerekir. Bu hususlar birlikte bulunması gereken ekipmanların bir araya getirilmesi ya da birlikte durması sakıncalı malzemelerin ayrılması ve gerekli yerlerde muhafaza edilmesi, mutfak bölgesinin daima temiz olması ve bunun için gereken temizliğin düzenli olarak yapılması, kullanılmayan ekipmanların yerine kaldırılması, ortamın yeterli büyüklükte olması ve ürünlerin depolanması için ayrı bir alan oluşturulması şeklinde sıralanır.
Catering firmalarında mutfak düzeninin sağlanması kadar korunması da oldukça önemlidir. Özellikle mutfakta çalışan personellerin mutfak düzenini bozmadan ve kurallara uyarak çalışmalar yürütmesi gerekir. Ayrıca yetkililer tarafından çalışanların mutfak düzeni hakkında bilgilendirilmesi ve kontrollerinin yapılması gerekir. Aksi takdirde mutfak düzeninin sürdürülebilirliği sağlanamaz ve verimli bir çalışma elde edilemez.
Catering firmalarında mutfak düzeninin sağlanmasında personelin üzerine bazı sorumluluklar düşer. Bu sorumluluklar mutfakta oluşturulan düzenin korunması ve devamlılığının sağlanması için oldukça önemlidir. Bu nedenle personellerin çalışmaları süresince ortamın düzenini korumaya özen göstermesi gerekir. Bu da ancak personellere düzenli olarak eğtimlerin verilmesi ile mümkündür.
Catering firmaları bünyesinde çalışan personellerin çalışma sırasında ortamda gereksiz herhangi bir ürünün ya da malzemenin olmamasına, işi bittiği takdirde tüm ürünlerin ya da malzemelerin yerine kaldırılmasına, kullanılan ekipmanların belirli bir düzende yerleştirilmesine ve bu yerleşime uyulmasına özen göstermesi gerekir.
Kısacası catering şirketleri mutfak düzenini sağlamakla ve bunun için gerekli eğitimleri ve kontrolleri yapmakla sorumludur. Aynı zamanda personeller mutfak düzeninde hassas davranmakla yükümlüdür.