Catering firmaları daha iyi hizmet verebilmek ve birden fazla kişi için aynı anda yemek üretebilmek adına sistematik çalışır. Bu sistemli işleyiş sayesinde süreçte gerçekleşecek tüm işlemler kontrol altında olur ve beklenmedik herhangi bir olay gerçekleşmez. Özellikle kurumsal yemek firmaları planlı bir şekilde çalışmaya öncelik verir ve hizmet başlangıcında hangi yemeklerin üretileceğinden müşteri rotasına kadar tüm aşamaları belirler.
Catering firması işleten ve hizmette rol alan herkes belirli bir planın kendisine düşen kısımlarını gerçekleştirmeye özen gösterir. Bu catering hizmetinin başarılı bir şekilde sunulması ve devam etmesi için önemli bir adımdır. Eğer yemek şirketi müşteri ile anlaşma yaptıktan sonra hangi adımları izleyeceğini planlamaz ve gelişigüzel hareket ederse ortaya kaliteli bir hizmet çıkmaz. Bu da hizmet alan tarafın memnuniyetinde azalma ve anlaşmanın devam etmemesi gibi sorunların çıkmasına neden olur.
Catering firmaları müşteriye göre hangi yemekleri yapacağını, malzemeleri hangi firmadan tedarik edeceği ve ne zaman müşteriye sunacağını en baştan belirler. Böylece hizmetini sorunsuz bir şekilde sürdürebilir.
Yemek hizmetinde yemeklerin lezzeti ve sunumu kadar önemli olan bir başka unsur da hizmetin zamanında eksiksiz bir şekilde müşteri ile buluşmasıdır. Bu küçük şehirlerde sorun yaratmasa da İstanbul gibi büyük şehirlerde özellikle trafiğin çok yoğun olduğu bölgelerde ciddi bir sorun kaynağıdır. Bu nedenle yemek firmaları hem servis güzergahını hem de yemeklerin em geç ne zamana kadar yapılması gerektiğini planlar.
Catering firmalarının hizmet kapsamı çeşitlilik gösterse de en temel hali ile hizmet alan kişilerin taleplerini karşılayacak şekilde yemek üretimi yapmak ve sunmaktır. Bunun için de menü planlaması, üretim aşamalarının önceden belirlenmesi ve sunumu ya da paketlenmesi gerçekleşen yemeklerin ilgili işletmeye ya da kişiye ulaştırılması işlemlerinin yapılması yatar.
Yemekler mevsim meyve ve sebzelerine göre belirlenir. Ayrıca hizmet alan kişi ya da kişilerin portföyüne göre menüler oluşturulur. Belli bir periyodu içerecek şekilde işin uzmanlarınca listelenir. Hangi yemeklerin yapılacağına karar verildikten sonra da malzeme durumu değerlendirilir ve gerekirse tedarikçi firmalardan temin edilir. Sonrasında da şefler tarafından yemek hazırlıklarına başlanır. Hazırlanan yemekler farklı bir noktaya ulaştırılacak ise paketlenir, yerinde sunulacaksa da yemek vaktinde kişilere ikram edilir. Genel hatları ile süreci bu şekilde ilerleyen catering yemek şirketlerinde tüm işlemler kontrol mekanizmasına bağlı olarak ilerler.
Catering şirketleri sektörde varlığını sürdürmek ve başarısını kanıtlamak için gelişime ve yeniliklere açık bir şekilde çalışmalar yürütür. Geleneksel tatların yanı sıra yeni lezzetlere de menülerinde yer verir. Aynı zamanda özellikle parti veya kutlama konseptli hizmet alımlarında sunumlara özen gösterir.
Catering firmaları daha iyi hizmet verebilmek adına sistemli ve programlı çalışmalar yürütür. Yemek hizmeti süreci uzun ve birbiri ardını takip eden süreçlerden oluştuğu için belli bir programa göre ilerlemesi oldukça önemlidir. Aksi halde çalışmalar karmaşık bir hâl alabilir ve sorunlar ortaya çıkar. Bu tip bir karmaşa yaşanmaması adına catering firmalarının plan oluşturması ve plana sadık kalarak hizmet vermesi gerekmektedir.
Catering firmalarının yapmış olduğu çalışmaların aksamaması ve hizmetin zamanında müşteriye ulaşması için belli bir plan oluşturulmalıdır. Bu plana göre de çalışanlar organize olmalı ve herkes görevini zamanında yerine getirmelidir. Bu şekilde ilerleme sağlanmadığında ise yemek üretiminde sorunlar baş gösterir, müşteriye ise hizmet zamanında ulaşmaz.
Yemek firmaları yemek üretimi aşamasına gelmeden yemeklerde kullanılacak malzemeleri tedarik etmeli ve uygun şartlarda muhafaza etmelidir. Bu nedenle şirketlere yapılacak yemekler önceden belli olmalı ki ne tür malzemelerin kullanılacağı, var olup olmadığı gibi metriklerin analizi yapılmalıdır. Bu da işin bir parçası olduğundan belli bir kesim çalışanın düzenli olarak inceleme yapması, stok vb. durumlara göre tespit edilmesi gerekir. Catering firması yetkililerinin de bu anlamda sorumlulukları olup, çalışanları yetkinliklerine göre belirlemeli, her bir iş için sorumlu atamalıdır. Böylece kişiler hangi işle ilgileneceğini bilir ve sorumlulukları kapsamında çalışmalarını gerçekleştirir. Hizmet süreci de düzenli olarak bu yetkin kişiler tarafından kontrol edilerek sorun yaşanmadan yemeklerin hazırlanması ve iletilmesiyle hizmet sunumu tamamlanmış olur.
Catering firmalarının ne tür çalışmalar yaptığı, sorumluluklarının ne olduğu müşterinin beklentisini ne kadarlık bir sınıra taşınacağı konusunda önemlidir. Yani hizmet alacak kişiler yemek firmasından ne beklemeli, hangi tür çalışmalar hizmete dahildir öğrenmek hizmetin memnun etmesi ve müşterinin aşırıya kaçan beklenti içine girmemesi adına önemlidir.
Catering yemek firmaları; yemek ya da kokteyllik atıştırmalıklar hazırlamak ve bunun için gerekli tüm ürünleri temin etmek, hazırlanan yiyecekleri sunmakla yükümlüdür. Temelde bu yapı şeklinde bir sorumlulukları bulunsa da tüm hizmet boyunca hijyen kurallarına uymalı, gıda güvenliğini tehdit edecek hiçbir unsura yer vermemeli ve zamanında hizmeti müşteriye sunmalıdır. Bu da ancak sistemli, kontrollü bir şekilde çalışmayla mümkündür.
Yemek şirketleri gün sonunda yemek hizmetini müşterileri ile buluşturur. Ancak bu aşamaya gelene kadar arka planda bir takım işlemleri yürüttür. Şeflerin, gıda mühendisleri ve işinde uzman diğer çalışanların bir ekip halinde entegreli çalışmasını sağlar. Denetim ve kontroller ile süreçte herhangi bir aksama var mı diye kontrol edilir. Aksama yaratacak sorunlar önceden tespit edilir ve hızlıca aksiyon alınır. Böylece sorunsuz ve kaliteli tabldot yemek hizmeti devamlı bir şekilde sunulmuş olur.