Catering firmaları gıda hizmeti verdiği için hijyen konusunda oldukça titiz davranması gerekir.Hizmetlerinde ne kadar hijyen kurallarına uyarsa ve personellerinin de bu yönde bilinçlendirirse müşteriye o kadar kaliteli bir hizmet verebilir.Bu nedenle catering firmaları tüm hizmetlerinde süreç boyunca hijyen kurallarına uygun çalışmalarını yürütmeli ve bu konuda düzenli olarak kontrollerini sağlamalıdır.
Catering firmaları hijyen kuralları kapsamında birçok noktaya dikkat etmelidir.Belirli olan kurallar içerisinde çalışmalarını yürütmeli ve devamlılığını sağlamalıdır.Ancak bu şekilde müşterilerine sağlıklı ve kaliteli bir yemek hizmeti sunabilir.Bu anlamda catering firması öncelikle hijyenik ortamda ürünlerini depolamalı ve muhafaza etmelidir.Bunun yanında muhakak çalışma alanlarının temiz ve düzenli olması, çalışma sırasında gerekli tertip ve düzenin korunması ve bunun için belirli personellerin görevlendirilmesi gerekir.
Catering firmaları hijyen kapsamına dahil olan kişisel hijyeni de ön plana almalı ve personellerinin kurallara uygun çalışması konusunda bilinçlendirme çalışması yapmalıdır.Yemek hizmeti veren catering firmasının personeli tırnak, saç ve sakal gibi hususlara özen göstermelidir.Bu noktada tırnaklarını ve saçlarını kısa kullanmalı, sakal ise bırakmamalıdır.Ayrıca personel catering şirketi tarafından tahsis edilen bone, maske, önlük vb. kişisel ekipmanları kullanmalıdır.
Hijyen kurallarına uygun çalışmak personele bağlı olmak ile birlikte catering firmalarına da düşen birçok unsur vardır.Bunlar öncelikle catering firmasının gerekli ekipmanı temin etmesi, personelin ekipmanları ve kıyafetleri etkin bir şekilde kullanıp kullanmadığını kontrol etmesi ve olası aksaklıklara anında müdahalede bulunması gerekir.
Catering firmaları hijyen kuralları: Çalışma alanının düzenli olarak temizlenmesi ve düzeninin korunması, temin edilen malzemelerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi, kullanılan ekipmanların temiz olması ve mikroplarından arındırılması, personele hijyen eğitimini vermesi ve eğitim kapsamında öğrenilen bilgilerin uygulanıp uygulanmadığını gözlemlemesi şeklinde sıralanır.
Hijyen özellikle gıda sektöründe olmazsa olmaz bir kavramdır.Bu bakımdan hijyen şartlarının sağlanmadığı bir ortamda hazırlanan yemekler tüketildiğinde sağlık problemlerinin yaşanması olası bir durum haline gelir.Ayrıca tüketilen üründen yabancı maddelerin çıkması ( personelin gerekli özeni göstermemesi ve hijyen şartlarıana uygun çalışmanın yapılmaması sebebi ile) müşterinin hizmetten memnun kalmamasından bir daha aynı yemek şirketi ile anlaşamamaya kadar pek çok konuda olumsuzlukların yaşanması neden olur.
Hijyen kuralları kapsamında yapılması gereken her bir faaliyetin devamlı olması şarttır.Bu sebeple yemek şirketleri kurallara uyulduğundan ve sürekli bir şekilde standartlara uygunluğun sağlandığından emin olması gerekir.Bunun içinde şirket içerisinde kalite mühendisleri, gıda mühendisleri ve pek çok uzman tarafından gerekli kontrollerin yapılması ve aksaklıkları fark edip gidermesi gerekir.
Kısacası hijyen kuralları catering hizmeti veren catering firmaları tarafından oldukça önemli bir konudur.Hijyen kurallarına uygun olmayan hizmetin müşteriye sunulması birçok problemin yaşanmasına ve catering firmasının da sektörde uzun vadede yer almamasına neden olur.